Creative Science 2020 | Személyes évértékelő szülői véleményekkel

Sziasztok!

Harmadik évébe lépett a Creative Science, ami az örömön túl most már felelősség is.

Arra gondoltam, hogy ideje rendesen átgondolni mi is történt a 2020-as évben, mert rengeteg tanulsággal szolgált mind üzleti, mind magánéleti szempontból. Olvastam pár fiatal cégvezető kolléga írását, és számomra érdekes, és időnként motiváló is volt a sztorijuk. Arra gondoltam, hogy talán a mi történetünk is segíteni tudja másokat.

Persze volt olyan értékelő, amelyik nem tetszett, és abba is hagytam az olvasását, mert csak szuper dolgokról írt, és hiteltelenné vált számomra. Ezért ez az írás megpróbál életszerű és őszinte maradni. Ezt a levelet, ha rászánod magad 11 perc elolvasni.

A márciusi sokk

A 2020-as évünk nagyon jól indult. Eldőlt, hogy egy válás után Vácra költözünk új párommal, ami nagy vállalás volt, mert így a két gyerekemnek ingázni kellett ősztől, mi pedig összeköltözünk, ami mindenkinek új helyzet. Viszont egy bizonytalan periódus lezárult, és ez a várható nehézségek ellenére felvillanyozott. Mivel szerencsére a munkám a hobbim is, ezért első dolgom volt, hogy VácCraftos csoportot szervezzek a helyi Juhász Gyula Általános Iskolában. Ismeretlenül is nagyon kedvesen és segítőkészen fogadtak, és a csoport váratlanul sikeres lett. 22 gyerekkel tudtunk elindulni. Jól alakultak a nyári jelentkezések is, január 15-én kiírtuk a teljes kínálatot, és folyamatosan jelentkeztek is a szülők.

Ebben a pillanatban ütött be a koronavírus.
Hirtelen le kellett állítani minden csoportunkat, és egy pillanat alatt leállt a táboros jelentkezés is.

Átállás Online üzemmódba

Emlékszem, hogy az első napos töprengések alatt milyen pozitívan hatott rám a Maax Agent rendezvényszervező cég példája, akivel Mineshows, és Play-It-es rendezvényeken dolgoztunk együtt. A mikor felhívtam, hogy mi lesz a következő eseménnyel, a cégvezető elmondta, hogy cége megmaradása érdekében mindent átállított házhozszállításra, mert egy közepes méretű autóflottája van a rendezvényei miatt. Így munkát tud adni az embereinek. A rendezvény viszont elmarad, nincs mit tenni.

Ez azért nyűgözött le, mert a zárlat negyedik napján voltunk talán, és akkor még mindenki bizonytalan volt, és nem lehetett tudni, hogy ez az egész meddig tart. De jelezte a helyzet súlyosságát, és hogy nekünk is gyorsan cselekedni kell. Így aztán összeültünk, és egy nap alatt kitaláltuk hogyan tudunk online foglalkozásokat tartani, és azzal az elhatározással vágtunk neki a következő hétnek, hogy ebből a helyzetből nekünk jól kell kijönnünk. Óriási szerencsénk volt, hogy olyan területen dolgozunk, ahol nem kellett kitenni a boltra a bizonytalan ideig zárva táblát. Ráadásul a digitális eszközök használatát tanítjuk, úgyhogy szépen nézne ki, ha pont nekünk nem ment volna ez. Az év hátralévő részében lettek bonyodalmak, de a karantén első 2 hónapja nekünk ezzel a hozzáállással fényesre sikeredett, és megdupláztuk a gyereklétszámunkat úgy, hogy lettek tanulóink Kanadából, Franciaországból, és Németországból is.

Lesznek-e nyári táborok?

A karantén ideje alatt igen sok aggódó szülői levelet kaptam, hogy mi lesz a táborokkal, mit csinálunk ha nem tudjuk megtartani, visszautaljuk-e a pénzt. Ez jó alkalom volt arra, hogy végig gondoljuk, hogy tényleg mi lesz, ha nem tudunk táboroztatni, és hogy kezeljük az így kialakult helyzetet. Ennek eredményeként egy ügyvéd barátommal közösen pontosítottuk – lényegében újra írtuk – az ászf-ünket, ami szerintem humáns, és a szülők által is elfogadható lett. Az eredetit egy sablon után készítettük, mert nem gondoltuk, hogy szükség lesz rá valaha, és alaposan elolvasva elég sok sületlenség volt benne, de ennek a helyzetnek köszönhetően ez is rendbe lett rakva.

Én végig bíztam benne, hogy fogunk tudni táboroztatni, és májusban meg is jött a zöld zászló.
Ez azonban újra nehéz helyzetet teremtett, mert gyakorlatilag egy hónap alatt esett be az összes táborhely-foglalás, pedig egy tábor, főleg a sok helyszínes Craft táborok igen sok szervezést igényelnek. Sokszor hónapokig egyeztetünk, hogy valahova bejussunk. Ráadásul nekem nagyon fontos, hogy ki foglalkozik a gyerekekkel, a tanáraink kedvessége és hozzáértése szinte a védjegyünk. Egész májusban úgy éreztem magam, mint egy új légitársaság vezetője, aki kiír járatokat vakon, mikor még nem tudja lesz e utas, kell e utaskísérő. Aztán felgyorsult minden, lettek emlékezetes slágertáboraink, ahol sokszor nem voltunk képesek több gyereket fogadni, pedig alapelvem volt korábban, hogy gyereket nem utasítunk el, de nem akartam a minőség kárára bővülni. A 24-ből pedig 2-3 táborba lasszóval kellett fogni a gyerekeket, pedig nagyon hittünk benne, hogy jó lesz, de nem érdekelte a szülőket. Összességében végül 57 gyerekkel többet táboroztattunk mint 2019-ben, úgy, hogy sokkal zökkenőmentesebben ment minden, legalábbis amit a gyerekek érzékeltek. Ezt vakon elfogadtam volna április első heteiben.

Bővülő csapat

Sokan csatlakoztak a Creative Science tanári csapatához. Így Szarvas mellett – akit mindenki csak „Szarvinak” hív, és aki 2020-ban is a legnépszerűbb Creatívos tanár lett – immár velünk dolgozik Bende Mátyás gyermekpszichológus, a Creatív Űrprogramjainak atyja, és Pillér Zita tanár, aki 2021-ben már kifejezetten kisebb, 6-8 éves gyermekeknek kínál majd programokat. Külön öröm, hogy 2020-ban három egykori diákunk is segítette mentorként a táborainkat, élükön Százados Ábellal, aki Cannesban nyerni tudott mobil filmes kategóriában, felhasználva a nálunk szerzett tudását is.

Ősz – hány hónapig tart egy év?

A nyarat egy igazán emlékezetes rendezvénnyel zártuk a Grundon. Erő Zoltánnal, Budapest főépítészével, és a gyerekek kedvenceivel, Sajt32-vel és Rolix-al tekintettük át és értékeltük a gyerekek egész éves építkezését és munkáját. Az augusztus 28-ai teltházas partinkon, ahol közel 200-an voltak, nem gondoltuk, hogy már csak pár hét, és megint vissza szorulunk az otthonainkba.

Bár megvolt a gyakorlatunk már az online üzemmódhoz, mégis lelombozóan hatott az újabb karantén. Őszre megvoltak a terveink, hogy csoportokat indítsunk Érden, Székesfehérváron, Szentendrén, Dél-Budán, de ez egy csapásra mind dugába dőlt, és a szülők is újra elbizonytalanodtak. Suliba lehet járni, de külön óra nincsen, és a családok megtakarításait is egyre jobban megerhelte ez a helyzet.

A nyári hajtás után komoly kihívássá vált, hogy míg 2019-ben a jelentkezés egy novembertől júliusig tartó folyamat volt – azaz a bevételek 9 hónapra oszlottak el, a táborokat pedig jól lehetett tervezni -, addig 2020 ban a jelentkezés és a fő bevételeink is gyakorlatilag két hónapra korlátozódtak. Ez egész más szemléletet kíván, mint ahogy korábban terveztünk.

Abban biztosak voltunk és vagyunk, főleg hogy már vakcina is van, és elindult az oltás, hogy 2021-ben is tudunk majd táboroztatni, élményeket szerezni a gyerekeknek. Csak valahogy el kell érnünk, hogy a mi hozzáállásunk a szülőket is motiválja, és a táborok foglalási rendje visszatérjen a megszokott és tervezhető kerékvágásba. Ezért novemberben Early Bird akciót írtunk ki, ahol a legnépszerűbb táborainkból 5 helyet tettünk elérhetővé komoly kedvezménnyel. Így a szülő a szülő a kedvezményen túl biztosra mehet, hogy lesz helye a gyermekének a kedvenc táborban. Érzékelve a szülők anyagi helyzetét pedig január 20-tól, mikor kitesszük a teljes nyári kiírást február 20.ig lehetővé tesszük, hogy a szülők három havi részletfizetéssel foglalják le a táborhelyüket.

Új ötletek 2021-ben + záró gondolatok

Így januárra az állandó bezártság már kicsit a mi hangulatunkra is rányomja a bélyeget, de visszatekintve az elmúlt évre azt gondolom kifejezetten szerencsések vagyunk, hogy nem olyan területen dolgozunk, ahol egyik napról a másikra megszűnt/átalakult a munkánk. A sok kihívás összekovácsolta a csapatot és voltaképpen erősebben nézünk 2021-elé. Mi egy is kis innovatív cég vagyunk, így az ötletelés már önmagában örömet okoz nekünk, ezért folyamatosan ötletbörzéket tartottunk decemberben a hogyan tovább-ról, ami egyrészt összetartotta a csapatot, másrészt sok új workshop és tábor ötlet is adott. 2021 tavasza arról fog szólni, hogy miközben várjuk, hogy visszatérhessünk a sulikba is, és eljussunk végre a tervezett új városokba, (az nyilvánvaló, hogy 2020 után már mindig fogunk online is oktatni), hogy ezeket az ötleteinket próbára tegyük. Az online létünk sajátja, hogy nem tudunk veletek beszélni igazán, nincs meg a kis találkozás az órák elején, végén, ahol pedig sokszor az ötleteitekkel inspiráltatok minket. ezért készítettünk egy kérdőívet, amit mi nagy segítség lenne nekünk ha kitöltenétek, és mindössze 3 percet igényel.
🎁 Aprócska ajándék is várja a kitöltőket.

Személyes dolgok

2020-ban számomra a legnagyobb dolog, hogy kiköltöztünk Vácra a párommal Vikivel, és sikerült eddig minden problémát megoldanunk, pedig a karantén és a bezártság elég sok kihívás elé állított minket. Személyes öröm volt, hogy a Váci táborainkat közösen tartottuk, és ezek talán a legsikeresebbek voltak 2020-ban. Tartottam tőle, hogy mi lesz szeptembertől a gyerekekkel, de megint bizonyították, hogy talpraesettebbek és alkalmazkodóbbak mint gondolnánk.

Szülői vélemények 

Zárásként pár nekünk kedves szülő véleményt másolok ide.

Általában azt gondoljátok, hogy sok visszajelzést kapunk, de ez nem igaz. Akkor tudom, hogy jó egy programunk, ha „csend van” körülötte. Ezért külön öröm, ha veszi egy szülő a fáradtságot, és megtisztel minket a véleményével. Kíváncsi lennék arra is, hogy mi a véleményed erről a levélről, ha pár sorban válaszolsz az fontos visszajelzés lenne.

👩 „Tavasszal, a karantén idején tudtunk becsatlakozni a Creative Science online workshopjaira, bár ismertük már a nevüket, de nem volt lehetőségünk hétközben eljutni az óráikra a belvárosba.

Az online órák szinte az első alkalomtól profin voltak megtartva (nevesebb nemzetközi iskolák is megbuktak ezen…), az oktatók nagyon jól ráéreztek arra, hogy hogyan lehetnek online is „személyesek” az órák.  Fiam nagyon élvezte mind a programozó workshopot, mind a Budapestcraft együtt építéseit, olyannyira, hogy nyáron több táborban is részt vett, és mindegyiken nagyon jól érezte magát. Bár ezek a táborok „kockulós” tematikával lettek meghirdetve, egyáltalán nem csak a kockulásról szóltak. Mikor megkérdeztem, mit csináltak aznap, soha nem a” gépezésről” szólt a beszámoló, hanem arról, hogy hogyan sikerült csapatban együttműködni, hogy milyen jó volt a Vadasparkban, a játszótéren, hogy számháborúztak, kötelet húztak, fára másztak, és új barátságok szövődtek…

Hiába gondoljuk ördögtől valónak a kütyüket, internetet, számítógépet, ami nem való egy gyereknek, a mai világban elkerülhetetlen, hogy a gyerekek előbb-vagy utóbb kapcsolatba kerüljenek az internettel, és az ott lévő világgal, és nem mindegy, hogy mennyire vannak felkészülve rá. A Creative Science fiatal oktatóitól szívesebben fogadják el a gyerekek az intelmeket, hogy mire figyeljenek, mire vigyázzanak, játszva tanulják meg, hogy hogyan igazodjanak el, és legyenek biztonságban az online világban.

Köszönjük, hogy mindezt létrehoztátok!”

👱‍♂️ „Szia Zsombi, köszi az infot. Olivér nagyon boldogan jött haza . Szép estét!”

👩‍🦱 „Biztos vagyok benne, hogy sok visszajelzest kaptok, de szeretnem en is kiemelni, hogy mennyire nagyon szereti Barnabas a Szarvas altal tartott foglalkozasokat! Imadja az orait, nem tud eleg jot mondani rola!  (Es van osszehasonlitasi alap, mert mas helyen is tanul programozast) Szoval koszonjuk szepen a szinvonalas, es ami meg fontosabb kedves, vidam, szorakoztato, gyerekbarat orakat!”

🧔”Kedves Zsombor, munkásságotok továbbra is felbecsülhetetlen érték számunkra! Köszönet: az Erősek”

👩‍🦰 „Kedves Zsombor, kedves Szarvas!

Szarvas neked külön köszönet, hogy a csütörtöki Kodu órán egy pillanat alatt helyrerántottad a fiút (eléggé ideges volt, hogy nem tudott csatlakozni időben..) – szülői szemmel nagyon jó látni, ahogy pont megtalálod az egyensúlyt a „haverság” és a „tanárság” között (életem legjobb tanára jut eszembe, akinek az óráin a legnagyobb rend és fegyelem volt mindig, és egy mondat volt, amivel sakkban tarotta az egész osztályt: „ha nem viselkedtek jól, nem leszünk haverok” 🙂 ”

👱‍♀️ „A fiam kicsi volt, de érdeklődve nézte, mikor számítógépeztem és néha oda is adtam neki az egeret. /még sem tilthatom el a várható jövőtől/
Ötéves volt mikor nekem kellett megkérdeznem tőle egy windows beállítást.
A folyamat nem visszafordítható, de megfelelő kontrollt szabva előnyt lehet kovácsolni a gépek és a virtuális valóság még mindig rakéta sebességgel gyorsuló katyvaszában.
Itt jön a képbe a Creativ Science kezdeményezése, amihez nemrég csatlakoztunk.
Őszintén mondom, hogy a Budapest Craft úgy kiváló és előremutató, hogy megtartja a középutat a társasági érintkezés, a közös virtuális játékélmény és az együttes ötletek közös felépítésében.
Egyedül rombolni, vagy mindenféle virtuális játékokban egymásra lövöldözni egy egyszerű és értelmetlen sötét pince egy fejlődő agyban.
Építeni, közös munkát végezni, részt venni valamiben a kitalálástól a megvalósításig pedig a világra néző, saját tudatunk által berendezett, ablakokkal teli fényes szoba.
Sok sikert Nektek!”

👩‍🦱 „Volt szerencsénk részt venni az első Minecraft szülinapi bulin. Annyira jól sikerült, hogy ennek hatására idén a táborokat is kipróbáljuk. A szülinapot ajánlom mindenkinek, aki többre vágyik egy hagyományos játszóházi ünneplésnél.
Update: „Túl vagyunk” az első nyári táborunkon, ami minden várakozásunkat felülmúlta. Izgalmas, változatos programok és maximálisan hozzáértő, elhivatott tanárok, akik sok egyéb mellett még arra is figyeltek, hogy minden nap másik játszótérre vigyék a gyerekeket. Ahogy a 9 éves fiam mondta a tábor végén: „Soha nem volt még ilyen élményben részem.”

👧 „A legjobb hely, a legjobb különóra, a fiam imádja mindenfajta különóráit, táborait, foglalkozásait. Jelenleg karanténból is folytatódik a legszuperebb. Mi minden héten Gödről jártunk be csak ezért. Ajánlom mindenkinek!!”

+ 1 Titkos terv 2021-re

Évek óta futok, és már legalább 6-szor nekirugaszkodtam a marathonnak úgy, hogy végül nem sikerült.
A legjobb próbálkozásomkor 33 km-ig jutottam, amikor utolért a busz, mert már szintidő alatt futottam. Most új edzéstervem van, és pukkadjak meg, ha idén végre nem futom le a marathont. Jól is állna: 42 évesen futnék 42 km-et 🙂

Köszönöm, hogy elolvastátok ezt a levelet.
Remélem valóban 11 perc volt, és hamarosan újra találkozunk személyesen is!

Korchma Zsombor
Creative Science