Szülőként ez a 3+1 leggyakoribb aggodalom az ottalvós nyári táborokkal kapcsolatban

A gyerekek tűkön ülve várják – a szülők rá sem mernek gondolni… Mi az?

Bizony, a nyári szünet.

Június közepétől szeptember elejéig le kell vezényelni a gyerekek felügyeletét, ellátását, szórakoztatását – a mindennapjaikat. A feladatra alkalmas véges kapacitású rokonok és barátok mellett tökéletes alternatívát kínálnak a nyári táborok. Azonban kiválasztásuk bizalmi kérdés, hiszen meglehet, hogy egész nap – az ottalvós táboroknál egész héten – idegen emberek fognak vigyázni a gyermekre. Ez a körülmény benne, és szülőként benned is szorongást válthat ki, melynek megértésére és feloldására számos egyszerű vagy éppen tudományos cikket kínál ma az internet.

Mi most a Creative Science saját táboroztató tapasztalataiból merítünk, és a szülőkben leggyakrabban felmerülő 3+1 aggodalmat szeretnénk kiemelni.

Bízunk benne, hogy amennyiben bármelyikről magadra ismersz, valós hasznodra fordíthatod az itt leírtakat.

 

 

1. Elegendő figyelmet kap majd a gyermekem? 😲

Ez fontos és sajnos jogos kérdés.

Hogy megértsük, honnan eredhet ennek az aggodalomnak a gyökere, tudni kell, hogy egy gyerektábor szervezője úgy tudja legegyszerűbben növelni bevételét, ha az adott turnusba a lehető legtöbb gyereket belepaszírozza. Nem szép dolog ez, de jól magyarázza a túlzsúfoltan induló turnusokat, és benne a gyerekekre háruló figyelem hiányát. Ráadásul a táborok kiírásában nem kell kötelezően feltűntetni sem a felügyelők számát, sem a maximális gyereklétszámot. Sokan nem is teszik.

Javasoljuk, hogy ha a választott tábor kapcsán nem vagy tisztában ezekkel az adatokkal, mindenképpen kérdezz rá a szervezőnél!

Mi továbbra is minden Creative-os programnál alapból kiírjuk neked ezeket az információkat.

Táboraink egyszerű, a gyerekek számára is világos szabályok mentén működnek. Ezekből a szabályokból nincs sok (a túlszabályzás szerintünk inkább haszontalan, sem mint hasznos), éppen ezért betarthatók, és ezt el is várjuk a gyerekektől. Táborvezetőink az első naptól kezdve erősítik a táborozók önmaguk és egymás iránti felelősségéreztét, és már az első nap ismerkedő és csapatépítő játékait is az egész táboridőt meghatározó demokrácia jellemzi. Nincs kivételezés, de van helyette egymás iránti tisztelet, őszinteség, empátia, sok dicséret, bíztatás és még több nevetés.

A tábort a gyerekek és az oktatók együtt, csapatként élik meg. Mindannyian egy összetartó közösség részeként működünk. Nálunk nincs felesleges duzzogás, sértődés, a kommunikáció szabadon áramlik. A felmerülő problémákat nem hagyjuk elmérgesedni, azonnal megbeszéljük és megoldjuk. Fontos megemlíteni azt is, hogy táborainkat kifejezetten olyan helyeken tartjuk, ahol a terület őrzött/zárt, és amelyhez portás/személyzet tartozik.

😊 Mindezeknek köszönhetően a Creative-os táborok vezetőinek/oktatóinak kellő energiája és minőségi ideje marad a gondjaira bízott gyerekekkel foglalkozni, akik így hamar feloldódnak és otthon érzik magukat a Creative Science táboraiban.

Kapcsolódó: Olvasd el programjainkról a szülők véleményét!

 

2. Mi lesz, ha nem tud beilleszkedni? 😲

Egy rosszul elsült tábor hatalmas csalódás gyereknek és szülőnek egyaránt.

Mikor épen és egészségesen, de úgy tér haza a gyerek a táborból, hogy nem érezte jól magát, hogy nem jött ki a többiekkel – ne adj isten ki is közösítették – nincs hol panaszt tenni az őt ért lelki sebekért. A táborban szerzett kellemetlen emlék jó ideig a családdal marad.

Tudni kell, hogy minél lazább szerkezetű, minél általánosabb egy nyári tábor programkínálata, a gyerekek annál inkább klikkesedhetnek benne. A különböző érdeklődés mentén kialakuló csoportok között pedig könnyen elindulhat a széthúzás, a rivalizálás, ami a gyerekekben akár egész nap tartó feszültséghez vezethet.

😊 A Creative Science csapata már a kezdet kezdetén eldöntötte: esélyt sem ad az ilyesfajta érzéseknek. Konkrét témakörökben indított tematikus nyári táborainkban a gyerekek egész héten kifejezetten az őket érdeklő kedvenc szórakozásukban merülhetnek el, ráadásul egy olyan összetartó közösségben, ahol mindenki másnak  is ugyanez az érdeklődési területe. Észre sem veszik, és már beilleszkedtek.

Kapcsolódó: Olvasd el az ottalvós táborainkkal kapcsolatos gyakran ismételt kérdéseket!

 

 

3. Mozog majd eleget? És egyáltalán: tanul ott bármi hasznosat?? 😲

Egy számítógépes játékra épülő táborral kapcsolatban érthető a félelem, hogy hiába a napfény, a szép környezet, ha a gyerek egész nap csak a gépet veri és végül teljesen „bekockul”.

Azonban egy valóságban is létező területre az építkezésnek, vagy egy már létező épület minecraftban való megépítéshez helyszíni felmérésre, pontos tervezésre van szükség. Táborainkban ezért rengeteget kirándulunk, és a túrák során kihasználjuk a terület aktív mozgásra alkalmas adottságait, megfigyeljük az állat és rovarvilágot, tanulunk a növényekről.

Táborvezetőink előre felkészülnek az adott „célpont” földrajzi, történelmi, kultúrális érdekességeiből, amit a kalandozások során átadnak és átbeszélnek a gyerekekkel.

😊 Táborainkat nem csak a mozgás és a játék, de a biológiától a filozófiáig (mert bátran állítjuk, hogy a gyerekek a legnagyobb filozófusok) mindenféle elméleti és gyakorlati tudásátadás, tanulás is átszövi.

Kapcsolódó: Olvasd el a Váci Napló riportját Zsomborral!

 

 

 

+1 Csak éhes ne maradjon… 😲

Több ezer gyerek táboroztatása után bátran állíthatjuk, nálunk senki nem áll fel éhesen az asztaltól!

😊 Táborozóink napi háromszor étkeznek bőséges adagokkal. Friss gyümölcs egész nap elérhető a számukra, a táborvezetők pedig minden túrára visznek szendvicseket, nasit. Táborainkban minden gyerek a számára megfelelő étkezésben részesül, a glutén- és laktózérzékeny, a vegetáriánus, vegán, vagy valamely ételre allergiás gyerekek is.

Akad még kérdésed?
Tedd fel nekünk bátran, itt és most!

 

Reméljük, hamarosan veled és gyermekeddel is találkozunk!

Korchma Zsombor és a Creative Science csapata