Creative Minecraft Ovi | 2022

A Creative Science csapata 2018-óta tart Budapesten és országosan nyári táborokat és workshopokat 6-14 éves gyerekeknek.

Az évek során több mint 2000 gyermeket tudtunk bevezetni a digitális eszközök világába, hogy azokkal szemben ne parttalan függés alakuljon ki, hanem egy hasznos, kreatív viszony. Éppen ezért mi cápáktól nyüzsgő környezetben filmet forgatunk a fővárosi állatkertben telefonnal, megépítjük a Parlamentet minecraftban, csapatépítő Fortnite hétvégéket tartunk, és ha úgy tartja kedvünk felfedezzük és meg is modellezzük a Népszigetet.

Lelkes és képzett oktatóink célja, hogy a mindig és mindenre kíváncsi gyermekeket kreatív módon tanítsa új ismeretekre, a kor digitális eszközei által kínált lehetőségeket is kihasználva.

Beszélgetünk, utazunk, játszunk, tapasztalunk, kérdezünk, és közben ismerkedünk egymással, a világgal – és benne önmagunkkal. Az évek során felhalmozott tapasztalatunkat
felhasználva Digitális Szülőképzéseket is tartunk, ahol a szülők és gyermekek közösen alakítják ki a család saját szabályrendszerét, „digitális házi kresszét”, mely a digitális eszközök családi használatát alakítja ki.

Ezt a tapasztalatot felhasználva alakítottuk ki a „Józsefvárosi Minecraft Ovi Program”-ot, melynek keretében a gyerekek biztonságosan tanulják meg használni a mobileszközöket és programokat, miközben közösségben építik meg környezetük nevezetes épületeit minecraftban.

Foglalkozásaink keretében a gyerekekkel bejárjuk a kiválasztott épületet, kezdésnek magát az óvodát. Feltérképezzük azt, és kockás füzetben tervrajzot készítünk, mobil telefonnal fényképeket készítünk és az alapján építjük meg a gyerekekkel BudapestCraftos minecraft szerverünkön kockáról-kockára. A gyerekek végig közösen dolgoznak ugyan abban a térben, az építést közösen végzik nem individuálisan, ami nekünk nagyon fontos, így megtanulnak csapatban dolgozva megvalósítani olyan célokat, amikre egyedül nem lennének képesek.

A program során a gyerekek megimerkednek az építészet alapjaival, alapvető geometriai és matematikai ismereteket szereznek, és mivel igen precízen kell a sikerhez dolgozni, sokat fejlődik a koncentrációs készségük, ami később az iskolában nagyon fontossá válik.

Az épületek kapcsán teljes arányosságra törekszünk (ami egy méter a valóságban, az egy kocka minecraft Budapestünkön), mert megtapasztaltuk, hogy a gyerekek képesek rá, és idővel éppen így büszkévé válnak a közösen létrehozott épületekre, vigyáznak rá.

Programjaink során folyamatosan tartunk „gálákat”, ahol a gyermekek bemutatják épületeiket a szülőknek, és így be tudják őket vonni a munkájukba. Ebben a rövid videóban bemutatjuk, hogyan is zajlik az építkezés.

Izgalommal várjuk a közös munkát!

Korchma Zsombor, Creative Science