Terézváros.hu: Hunyadi-csarnok Minecraftban

Táborozó gyerekek látogattak el az önkormányzatba, hogy közelről ismerjék meg a csarnok épületét

A boldoggyerek-garanciás programokat ígérő Creative Science Minecraftos táborozói látogattak el kedd délután a terézvárosi önkormányzatba. Komoly és szakmai szándékkal jöttek a gyerekek: a táborban a Hunyadi téri csarnokot készülnek Minecraftban megépíteni – ehhez Matus István, Terézváros főépítésze mutatta be nekik az épületet kívül és belül.

Ahogy a Creative Science oldala hirdeti: programjaik messze állnak a hagyományos értelemben vett úszós, nyelvtanulós vagy rajzolós táboroktól, ők inkább cápáktól nyüzsgő környezetben filmet forgatnak a fővárosi állatkert épülő biodómjában, csapatépítő Fortnite-hétvégéket tartanak vagy épp megépítik minecraftban a Parlamentet, a Puskás Ferenc Stadiont, a Nyugati pályaudvart vagy a Hunyadi téri vásárcsarnokot. Terézváros önkormányzata pedig minden ilyen, a VI. kerületet érintő kezdeményezésben örömmel partner, hiszen ahogy Matus István főépítész a gyerekeknek is mondta: “Játszva lehet a legjobban és legtöbbet tanulni”.

A főépítész először érdekes történetekkel teletűzdelt vetítésen mesélt az alkalmi “építész tanoncoknak” a csarnok múltjáról, villamoshoz kötött piaci kocsikról, amelyekkel éjszakánként sínen lehetett árut szállítani vagy Cziegler Győző szigoráról. A térinformatikai rendszeren keresztül a gyerekek 3D-ben virtuálisan is körüljárhatták az épületet, vagyis olyan perspektívából vehették szemügyre, amire az utcáról nem lett volna lehetőségük. Matus István azután egészen közelről is bevezette őket a Hunyadi piac épületének rejtelmeibe – még a rozoga lift külső lépcsőjére is felmehettek egyenként, hogy felülről is szemrevtelezhessék a csarnokbelsőt.

Az  élményeikből, tapasztalataikból még a héten megépítik Minecraftban a csarnokot, 1:1 arányban, közösen: lesz, aki a falakat húzza fel, lesz aki tetőt “ácsol”, és olyan is, aki a díszítésekkel molyol. Soproni Tamás polgármester egy kis ajándékcsomaggal is kedveskedett a gyerekeknek, ami utólag igen jó reklámnak bizonyult: csupa piros Terézváros-napszemüveges és kitűzős, Terézváros-táskával az oldalán flangáló 10-12 éves lepte el kedd délután a Hunyadi tér környékét.

A Creative Science idén 11 nyári táborral várja a 7-14 éves korosztályt. Budapesten a Lovag utcai Diákszempontban építenek és kreatívkodnak, de vannak táboraik a Balatonnál és Terényben is. További információ: www.creativescience.hu

Fotók: Barta Bálint/Képszerkesztőség  -Terézváros.hu

forrás